Destinatii populare TEZ TOUR:
  • toate destinatiile
  • All inclusive
  • Exotice
  • Explorare
  • Familie
  • Iarna
  • Plaja
  • Ski
  • Summer

Important de stiut


Atenționare COVID-19

 

STARE DE URGENŢĂ: Nu. Măsuri stabilite prin Legea COVID-19.

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:

 

Condiții de intrare și tranzit în Austria:

Persoanele care călătoresc în Republica Austria au obligaţia ca, în prealabil, să se înregistreze online, cu cel mult 72 de ore în avans, prin completarea unui document denumit „Pre-Travel-Clearance – PTC.

La intrarea pe teritoriul austriac călătorii trebuie să prezinte confirmarea de înregistrare din sistemul online, în format electronic sau tipărit. Înregistrarea poate fi efectuată la următoarea pagină de internet:

https://www.oesterreich.gv.at/themen/coronavirus_in_oesterreich/pre-travel-clearance.html

În situația în care înregistrarea nu este posibilă utilizând formularul electronic, în mod excepțional se poate utiliza formularul tipizat, completat și semnat olograf. Formularul este disponibil în limbile germană și engleză, la:

https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2021_II_52/COO_2026_100_2_1833004.html

https://www.ris.bka.gv.at/Dokumente/BgblAuth/BGBLA_2021_II_52/COO_2026_100_2_1833005.html

Măsura înregistrării se aplică inclusiv locuitorilor/lucrătorilor transfrontalieri.

 

Excepții de la măsura înregistrării electronice: transportatorii profesioniști de mărfuri, persoanele aflate în tranzit, persoane care participă la evenimente de familie care nu pot fi amânate (de exemplu: ceremonii funerare).

Suplimentar măsurii înregistrării electronice, la intrarea în Republica Austria se aplică și următoarele măsuri:

Persoanele care călătoresc în Austria, inclusiv din România, vor fi plasate în carantină imediat după intrarea pe teritoriul austriac, pentru o perioadă de 10 zile, la domiciliu sau într-o locație adecvată, ale cărei costuri trebuie suportate din bugetul personal. Măsura plasării în carantină poate fi suspendată în urma prezentării rezultatului negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (de tip PCR sau antigen), efectuat nu mai devreme de a 5-a zi de la intrarea în Austria, cheltuielile fiind suportate de către persoanele în cauză.

De asemenea, toate persoanele trebuie să prezinte, la intrarea în Austria, rezultatul negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, de tip PCR (a cărui valabilitate să nu depășească 72 de ore) sau antigen (a cărui valabilitate să nu depășească 48 de ore). În situația în care testul pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 (PCR sau antigen) nu poate fi prezentat la intrare, acesta trebuie efectuat în cel mult 24 de ore de la data intrării în Austria. Documentul care atestă efectuarea testului trebuie să conțină: numele și prenumele persoanei testate, data nașterii, data și ora prelevării probelor, rezultatul testului (pozitiv sau negativ), semnătura persoanei care a efectuat testul, ștampila instituției de testare sau codul de bare, respectiv codul QR.

Noile măsuri privind condițiile de intrare se aplică inclusiv turiștilor.

 

Excepții de la măsura carantinei:

  1. Sunt exceptate de la măsura carantinei și pot intra fără restricții în Austria persoanele care călătoresc din Australia, Islanda, Noua Zeelandă, Norvegia, Republica Coreea, Singapore și Vatican și prezintă documente justificative care să ateste faptul că în ultimele 10 zile s-au aflat pe teritoriul statelor respective.
  2. Persoanele care fac parte din următoarele categorii:
    • personalul misiunilor umanitare;
    • membrii personalului misiunilor diplomatice sau membrii acestora de familie care locuiesc în aceeași gospodărie; angajații organizațiilor internaționale sau membrii acestora de familie care locuiesc în aceeași gospodărie;
    • personalul de îngrijire și medical;
    • lucrători sezonieri în agricultură, silvicultură sau turism;
    • persoanele care călătoresc din motive medicale și o persoană însoțitoare. Este necesară prezentarea unor documente medicale, justificative, emise de către un medic specialist, care să ateste  programarea/intervenția/controlul medical;
    • persoanele care sosesc pentru a răspunde unei îndatoriri juridice sau administrative obligatorii, precum prezentarea la citații în procese juridice;

pot intra pe teritoriul austriac dacă dețin un test molecular tip PCR cu rezultat negativ pentru infecția cu SARS-CoV-2 (a cărui valabilitate să nu depășească 72 de ore) sau un test antigen (prelevat cu cel mult 48 de ore înaintea intrării în acest stat), redactat în limba germană sau engleză. În situația în care nu se prezintă rezultatul negativ al unui test, persoanele respective și cele cu care locuiesc sunt obligate să se supună unei perioade de carantină la domiciliu (sau într-o locație adecvată ale cărei costuri trebuie suportate din bugetul personal), imediat după intrarea în Austria. Măsura plasării în carantină poate fi suspendată imediat dacă este prezentat un rezultat negativ al unui test molecular negativ tip PCR sau antigen.

 

Formulare de interes sunt disponibile la următoarele pagini de internet: 

https://www.bmeia.gv.at/fileadmin/user_upload/Vertretungen/Bukarest/Dokumente/Anlage_D__Medical_Certificate.PDF

https://www.bmeia.gv.at/fileadmin/user_upload/Vertretungen/Bukarest/Dokumente/Anlage_F__Declaration_of_quarantine.PDF

https://www.bmeia.gv.at/fileadmin/user_upload/Vertretungen/Bukarest/Dokumente/Confirmation__absolute_necessity_to_medical_service.pdf

Aceste măsuri NU se aplică transportatorilor profesioniști de mărfuri și pacienților care se deplasează pentru tratamente urgente.

 

Tranzit:

Este permis în regim permanent tranzitul, fără oprire (înnoptare), cu excepția opririlor absolut esențiale, al cetățenilor români pe teritoriul Austriei spre destinații din alte state, fără aplicarea măsurii de carantină sau prezentarea unui test pentru infecția cu SARS-CoV-2. Este obligatorie prezentarea, la cererea autorităților, de către toate persoanele care tranzitează Austria, a dovezilor care să ateste ieșirea de pe teritoriul austriac și asigurarea intrării în statul de destinație (rezervări la hotel/tren/autobuz/avion, documente justificative privind domiciliul/rezidenţa/dreptul de şedere, proprii sau ale membrilor de familie, după caz: certificate de căsătorie etc., contracte de muncă, orice altă dovadă a necesității intrării, de exemplu adeverință de tratament medical imperios necesar, de studii etc). 

ATENȚIE:

Autoritățile austriece efectuează controale stricte la frontieră, iar în limitele zonelor aflate în carantină și controale epidemiologice, fiind posibilă creșterea timpilor de așteptare la trecerea frontierei austriece.

Cuantumul amenzilor aplicate pentru nerespectarea măsurilor impuse pentru prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19 a fost majorat.

Vor fi înăsprite controalele în stațiunile de ski pentru monitorizarea respectării măsurilor.

 

Condiții de intrare și tranzit în landul Tirol/Austria (cu excepția districtului Lienz, a municipalității Jungholz și a văii Riss din municipiul Vomp și Eben am Achensee), în districtul Hermagor și Wiener Neustadt, precum și în municipalități din districtul St. Johann im Pongau:

Persoanele care se află în zonele aflate în carantină pot părăsi limitele acestor regiuni numai dacă prezintă un rezultat negativ al unui test pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, tip PCR sau antigen, a cărui valabilitate să nu depășească 48 de ore.

Măsura nu se aplică:

- copiilor cu vârsta de până la 10 ani;

- în situația în care trebuie evitată o situație care prezintă pericol imediat pentru viață și bunuri;

- reprezentanților serviciului de securitate publică, precum și serviciilor de salvare și pompieri;

- transportului de marfă;

- persoanelor aflate în tranzit fără oprire. Acestea trebuie să prezinte documente justificative care să asigure intrarea în statul/localitatea de destinație: domiciliu / rezidență / drept de ședere / contract de muncă / orice altă dovadă a necesității intrării, de exemplu adeverință de tratament medical imperios necesar, de studii etc.

Măsurile se aplică inclusiv persoanelor care se deplasează zilnic către locul de muncă în alte regiuni.

În situația nerespectării măsurilor pot fi aplicate sancțiuni în cuantum de până la 1450 Euro.

 

RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI CARE EFECTUEAZĂ DEPLASĂRI CĂTRE / DINSPRE ROMÂNIA:

  • Pe cale rutieră: Se recomandă achiziționarea vignetei care dovedește plata taxei de autostradă înainte de a intra în Austria sau de la prima stație de alimentare cu combustibil (imediat după trecerea frontierei). Conform indicațiilor, vigneta se lipește obligatoriu pe parbriz. Nerespectarea acestei obligații se sancționează cu amendă.

Atenție: Urmare măsurilor interne adoptate de către statul austriac în autovehicule trebuie respectată distanțarea (un scaun liber între călători) și purtarea măștii de protecție dacă persoanele nu fac parte din aceeași gospodărie.

  • Pe cale ferată și aeriană: Se recomandă consultarea regulată a paginilor de internet ale companiilor de cale ferată și aeriană din cele două state. Se aplică aceleași reguli și excepții prevăzute pentru transportul rutier.  

 

Alte prevederi:

Este permisă intrarea în Austria pentru lucrătorii transfrontalieri - nu numai din statele vecine Austriei sau UE, ci și din state terțe (din afara UE) și care prezintă o adeverință în acest sens din partea angajatorului austriac.

Suplimentar înregistrării, aceștia trebuie să prezinte, la intrarea în Austria, rezultatul negativ al unui test PCR/antigen pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 7 zile anterior sosirii. Dacă testul nu poate fi prezentat la intrare, acesta trebuie efectuat în cel mult 24 de ore de la data sosirii în Austria, pe cheltuială proprie.

 

MĂSURI PE PLAN INTERN:

În cazul deplasării în spațiul public, trebuie respectate următoarele măsuri:

  • În spațiile publice exterioare și în spațiile închise trebuie menținută o distanță de 2 metri față de persoanele care nu locuiesc în aceeași gospodărie.
  • Purtarea măștii de protecție tip FF2 sau a unei măști cu standard echivalent sau superior (tip FFP3, N95 sau KN 95)  este obligatorie în locuri intens frecventate (ex. străzi/centre comerciale etc.). Obligativitatea purtării măștii de protecție va fi impusă și la locul de muncă, în toate locurile în care condițiile de spațiu nu permit respectarea distanțării fizice (birouri). Purtarea măștii este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 14 ani.
  • Rămân în continuare valabile restricțiile de părăsire a locuinței în intervalul orar 20:00-06:00 și se recomandă în mod expres desfășurarea activității, după caz, în sistem de telemuncă. Se permite cetățenilor să părăsească zona privată de locuit doar în scopuri limitate, precum acoperirea nevoilor de bază necesare, utilizarea serviciilor de sănătate, practicarea religiei, îngrijirea persoanelor care au nevoie de sprijin, exercitarea drepturilor familiei sau îndeplinirea obligațiilor familiale, precum și scopuri profesionale și de formare, dacă este necesar.
  • Restrângerea contactelor la 4 persoane adulte din două gospodării diferite, numai între orele 06:00-20:00, atât în spațiile private, cât și în cele publice. În afara locuințelor, poliția poate controla alte spații private: anexe, garaje, curți etc.
  • Industria de catering, restaurantele, hotelurile rămân în continuare închise. Sunt posibile serviciile de livrare, inclusiv pe timpul nopții.

Toate sporturile de contact rămân în continuare interzise, ​​facilitățile sportive de interior sunt închise pentru sportivii amatori. Schiatul este permis ca activitate recreativă/sportivă sau în contextul unei activități „de o zi”, dar nu sub formă de vacanță de schiAtenție! Autoritățile austriece înăspresc controalele în stațiunile de schi pentru monitorizarea respectării măsurilor impuse.

  • Comerțul de toate tipurile și dimensiunile se deschide, precum și locațiile/serviciile care presupun apropierea fizică: frizerie, coafură, masaj, etc. Accesul în unitățile comerciale pentru produse nealimentare se va face cu respectarea măsurilor de distanțare, asigurarea unui spațiu de 20mp pentru fiecare client, fiind necesară purtarea unei măști de protectie a nasului și gurii tip FFP2 sau a unei măști cu standard echivalent sau superior (tip FFP3, N95 sau KN 95) . În plus, este obligatorie prezentarea unui test negativ antigen nu mai vechi de 48 de ore la serviciile de frizerie/coafură. În cadrul unităților care desfășoară activitate comercială cu produse de alimentație publică se va menține aceeași regulă a asigurării unui spațiu de 10 mp pentru fiecare client. Locurile de petrecere a timpului liber, cu excepția parcurilor, bisericilor și grădinilor zoologice, rămân închise.

Nerespectarea măsurilor va fi sancționată cu amendă. Atenție! Cuantumul amenzilor aplicate pentru nerespectarea măsurilor impuse pentru prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19 a fost majorat.

 

INFORMAȚII PENTRU LUCRĂTORI:

 

 



Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Austria.

Intrarea cetăţenilor români pe teritoriul federal austriac este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate, în curs de valabilitate la data efectuării călătoriei.

Intrarea pe baza de carte de identitate este permisă și în tranzit aeroportuar numai dacă respectiva călătorie se efectuează către țări în care se acceptă intrarea cetățenilor români cu acest tip de document.

Cetăţenii români care intenţionează să rămână pe teritoriul Austriei pentru o perioadă mai lungă de 90 de zile, au obligaţia de a se înregistra la autorităţile locale, urmând să primească o dovadă pentru şedere legală.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

 

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Austria nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.

 

Siguranţă şi criminalitate

Austria este o ţară cu un nivel de criminalitate scăzut, fenomenul infracţional având autori şi cetăţeni din statele central şi est europene.

Zonele cele mai expuse infracţiunilor de furt sunt marile centre comerciale (Pandorf, SCS, Salzburg), perimetrul turistic şi istoric al oraşului Viena, zonele de servicii pe autostrăzi, etc.

Pentru orice tip de incident care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, recomandăm contactarea poliţiei austriece şi informarea secţiei consulare a Ambasadei României din Viena.

Numere de urgenţă:

  • 122 – serviciul de urgenţe pompieri
  • 133 – serviciul de urgenţe poliţie
  • 144 – serviciul de urgenţe salvare
  • 112 – numărul general de urgenţă (valabil în toate statele UE)



Sistemul medical

Austria dispune de o reţea medicală performantă, repartizată uniform la nivelul landurilor federale.

Ajutorul de primă urgenţă se acordă indiferent de statutul de asigurat / neasigurat.

Vă recomandăm cu insistenţă să încheiaţi o asigurare medicală de sănătate sau să obţineţi Cardul European de Sănătate înainte de a pleca într-o călătorie. Mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro/ şi http://www.cnas.ro/casmb/page/cardul-european.html

Costurile medicale pentru tratamentul acordat în unităţile spitaliceşti austriece se suportă personal, în absenţa unei acord expres al CNAS privind efectuarea tratamentului în Austria. De asemenea, acestea se suportă personal și atunci când nu există încheiată o asigurare de sănătate, de cele mai multe ori costurile fiind percepute în avans.

În caz de deces, certificatul eliberat de autorităţile austriece este valabil şi pe teritoriul României, actele necesare repatrierii fiind eliberate numai firmelor autorizate. Precizăm că transportul persoanei decedate nu se efectuează decât prin intermediul unei firme de pompe funebre.

Lista cu unităţile medicale din Viena este accesibilă la adresa http://www.wienkav.at/kav/spital.asp.
 


Condiţii privind traficul auto

  • Traficul auto

Permisul de conducere românesc este recunoscut numai dacă este model european. În caz contrar, cetățenilor români care se stabilesc pe teritoriul acestui stat li se solicită preschimbarea cu un permis de conducere austriac.

În Austria starea generală a drumurilor este foarte bună. Circulația cu lumina de zi sau faza scurtă aprinsă este permisă, dar nu obligatorie. În condiții de vizibilitate redusă (ploaie, ceață, zăpadă sau în tuneluri), nu este suficientă aprinderea luminii de zi, fiind necesară și faza scurtă. Se recomandă utilizarea luminii de zi.

Cetăţenii români care intenţioneazăsă se stabilească pe teritoriul Austriei, au obligaţia de a înregistra autoturismul la autoritățile locale.

Informații privind situația traficului la granițele Austriei puteţi obţine accesând site-ul Automobil Clubului Austriac, ÖAMTC:  https://www.oeamtc.at/news/situation-an-den-grenzen-oesterreich-nachbarlaender-aktuelle-wartezeiten-18434039 .

Vigneta (“Autobahn-Vignette”): este obligatorie pentru a circula pe autostrăzile şi drumurile rapide din Austria, atât pentru autoturisme cât şi pentru motorete/motociclete şi autoutilitarele de până la 3,5 tone şi poate fi achiziţionată de la punctele de trecere a frontierei, de la benzinării sau de la magazinele de difuzare a presei. Amenda pentru lipsa vignetei este de cel puţin 120 euro. Începând cu 1 Decembrie 2017 a fost introdusă, pe lângă vigneta adezivă clasică, vigneta electronică, care poate fi achiziţionată on-line de pe website-ul www.asfinag.at sau prin aplicaţia pentru smartphone « Unterwegs App ».

Tarife pentru vignete valabile în anul 2019:

  • Pentru autoturisme şi autovehicule până la 3,5 tone:
  • 9,20 euro– pentru 10 zile;
  • 26,80 euro– pentru 2 luni;
  • 89,20 euro– pentru un an.
  • Pentru motorete/motociclete:
  • 5,30 euro– pentru 10 zile;
  •  13,40 euro– pentru 2 luni;
  •  35,50 euro– pentru un an.

Vigneta adezivă se lipeşte, în mod obligatoriu, pe parbrizul maşinii într-un loc vizibil. Dacă nu respectaţi această prevedere, riscaţi o amendă de 120 euro, care trebuie achitată pe loc, chiar dacă aţi achiziţionat vigneta. Spre deosebire de vigneta adezivă, vigneta electronică se emite pe baza numărului de înmatriculare, fără a se mai lipi pe parbriz.

Informaţii suplimentare despre circulaţia rutieră puteţi obţine accesând site-ul Asfinag, www.asfinag.at  şi Clubului automobilistic austriac (http://www.oeamtc.at/).

Anvelope de iarnă: în perioada 1 noiembrie - 15 aprilie  este obligatoriu ca autoturismele să fie echipate cu anvelope de iarnă.

Dacă vă deplasaţi în zonele montane, în special landurile Salzburg, Vorarlberg, Tirol şi Kärnten, informaţi-vă din timp  asupra condiţiilor  meteo, care pot conduce deseori la impunerea unor restricţii de circulaţie.

  • Limitele maxime de viteză sunt, pentru autovehicule până la 3,5 tone și motociclete:
  • 50 km/h în localităţi;
  • 100 km/h pe şoselele rapide şi pe drumurile naţionale;
  • 130 km/h pe autostrăzi.

Detalii complete privind vitezele maxime se găsesc pe site-ul Automobil Clubului Austriac, ÖAMTC: https://www.oeamtc.at/thema/vorschriften-strafen/zulaessige-hoechstgesch...

Depăşirea acestor limite este sancţionată cu amendă contravenţională şi suspendarea permisului de conducere. În general, amenzile trebuie achitate în numerar.

În cazul în care cetăţeanul străin nu poate achita amenda pe loc sau refuză plata, poliţistul poate încasa direct o sumă ce reprezintă o garanţie sau poate ridica diverse bunuri tot ca şi garanţie, amenda urmând sa fie stabilită de către autoritatea administrativă locală, ulterior.

Cetăţeanul străin căruia i s-a ridicat o garanţie, are la dispoziţie 3 luni pentru a se prezenta la unitatea administrativ teritorială, pe raza căreia a comis contravenţia, pentru a achita contravaloarea sancţiunii şi a recupera garanţia sau pentru a contesta măsura. În caz contrar, bunurile ridicate sunt scoase la licitaţie şi astfel se recuperează valoarea sancţiunii. Pentru încălcări grave ale regimului rutier garanţia poate fi chiar autoturismul cu care se deplasa contravenientul.

Există şi situaţia în care poliţistul poate lua măsura conducerii contravenientului la sediul poliţiei unde sunt întocmite documentele necesare prezentării acestuia în faţa judecătorului de serviciu. Acesta decide asupra cuantumului sancţiunii şi în cazul în care suma nu poate fi achitată, aceasta este transformată în închisoare contravenţională.

Există şi unele tronsoane de drum cărora li se aplică restricţii speciale, dar care sunt, însă, marcate corespunzător. Drumurile şi respectarea restricţiilor de viteză sunt ȋn general monitorizate cu sisteme video şi radare fixe, dar şi cu echipaje mobile de poliţie. Amenzile de circulaţie vor fi trimise proprietarului mijlocului de transport. Pentru abateri grave de circulaţie, poliţia poate ridica permisul şi numerele autovehiculului rutier, nemaipermiţând circulaţia acestuia pe drumurile publice.

Atenţie! la respectarea restricţiilor de viteză ȋn zonele marcate cu indicator IG-L, adică „Zonă cu poluare ridicată”. Nerespectarea restricţiei de viteză impusă ȋn aceste zone atrage după sine plata unei amenzi până la 2.180 euro.

Utilizarea aparatelor anti-radar este interzisă în Austria, iar folosirea dispozitivelor de detectare aacestora constituie contravenţie. Sancţiunea aferentă constă în amendă contravenţională şi confiscarea aparatului. De asemenea, există posibilitatea reţinerii temporare a autoturismului.

Atragem, de asemenea, atenţia asupra faptului că poliţia rutieră a sporit numărul controalelor privind starea tehnică a autovehiculelor, în special la camioane și autocare. În situaţia în care, în urma verificărilor, se constată că autovehiculul nu corespunde din punct de vedere tehnic, se aplică amendă contravenţională, însoţită de reţinerea numerelor de înmatriculare şi, după caz, a permisului de conducere.

  • Centura de siguranţă:

Centura de siguranţă este obligatorie, iar minorii până la vârsta de 12 ani trebuie să dispună de scaun special.

  • Parcarea:

În Austria toate spaţiile de parcare sunt amenajate şi marcate corespunzător. Majoritatea sunt cu plată, iar acest lucru este afişat la loc vizibil. Autobuzele pot fi parcate numai în locuri special amenajate, cu marcaje corespunzătoare.

Pentru parcările cu plată se utilizează vignete speciale (Parkpickerl), procurate de la primăriile de sector şi folosite doar de către persoanele domiciliate în Viena, sau imprimate speciale (Parkschein), care pot fi cumpărate de la reţeaua de magazine Trafik.

În cazul parcării în locuri nepermise, maşina poate fi ridicată de firme autorizate, abaterea fiind sancţionată cu plata unei amenzi. Pentru recuperarea autoturismului se suportă şi cheltuielile de tractare şi parcare a acesteia în locurile special amenajate.

  • Aspecte utile pentru conducătorii auto profesionişti:

Pentru autorităţile austriece respectarea standardelor de siguranţă în circulaţie reprezintă o prioritate, orice abatere de la normele legislaţiei rutiere şi tehnice fiind sancţionată prompt.

Transportatorii de persoane trebuie să deţină licenţă pentru activitatea desfăşurată, iar conducătorii auto să respecte numărul de ore de odihnă prevăzute de lege.

Pentru transportul de mărfuri e obligatoriu să fie prezentate actele complete privind provenienţa, caracteristicile, beneficiarul transportului, neconcordanţele dintre documente şi situaţia din teren antrenând amenzi considerabile.

Cartea verde serveşte drept dovadă de asigurare recunoscută la nivel internaţional.

  • Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie:

În caz de accident, la faţa locului se prezintă echipaje atât ale poliţiei, cât şi ale pompierilor şi salvării. În cazuri grave, persoanele accidentate sunt transportate cu elicopterul la cea mai performantă unitate medicală din apropiere.

În situaţia unui accident uşor, se completează împreună cu cealaltă parte implicată formularul tip privind producerea accidentului, pus la dispoziţie de societăţile de asigurări. Se vor reţine elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii sale de asigurare.

  • Telefoane utile:
  • 112 - Serviciul urgenţe
  • 133 - serviciul de urgenţe poliţie
  • 144 - serviciul de urgenţe salvare
  • 120 - serviciul de urgenţe trafic

 

Utilizarea cărţilor de credit

În Austria sunt acceptate toate tipurile de cărţi de credit europene şi nord-americane, iar utilizarea acestora este  frecventă. Paşaportul este şi singurul document acceptat de mediul bancar, pentru deschiderea unui cont în Austria, înfiinţarea unei societăţi comerciale, etc.

 

Regimul medicamentelor

Sunt excluse atât la intrare cât şi la ieşire drogurile de orice tip şi substanţele dopante. Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale. Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă.

 

Reglementări vamale 

Nu există controale la graniţele interne dintre statele semnatare ale Acordului Schengen: Austria, Belgia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria, precum şi Islanda, Norvegia şi Elveţia.

Din motive de ordine publică, sănătate publică sau de securitate naţională, la graniţele interne ale UE se pot introduce controale, pentru perioade limitate.

Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt:

  • ţigări: 200 bucăţi
  • 1 litru băuturi alcoolice
  • parfum 50 ml sau 250 ml apă de toaletă

 

Regimul animalelor de companie

Pentru Austria aveţi nevoie de paşaport european pentru animalele de companie. Acest document se poate procura de la medicul veterinar şi trebuie să conţină informaţii despre vaccinarea antirabică. Animalul trebuie identificat printr-un microcip electronic.

 

  • Numărul de urgenţă/permanenţă al Ambasadei României la Viena unde pot suna cetăţenii români aflaţi în situaţii deosebite – deces, accidente grave, arestări, calamități.

0043 699 117 260 27 .

Adresa: Secţia Consulară a Ambasadei României la Viena, Theresianumgasse 25, 1040, Viena.

Pentru informaţii suplimentare vă recomandăm să consultaţi condiţiile de călătorie pentru Austria, postate pe pagina web a MAE, la rubrica „Sfaturi de călătorie” (http://www.mae.ro/travelconditions#801), precum şi website-urile locale, precum cel privind unităţile medicale din Viena (http://www.wienkav.at/kav/spital.asp).

  • În situaţia  în care nu vă mai aflaţi în posesia unui document de călătorie sau , puteţi solicita sprijinul Secţiei Consulare din cadrul Ambasadei României la Viena, care vă poate elibera un titlu de călătorie în baza căruia vă puteţi întoarce în România.
  • În cazul în care documentul de călătorie vă este furat, trebuie, mai întâi, să declaraţi furtul la poliţia locală, iar ulterior vă puteţi adresa reprezentanţei consulare române pentru obţinerea titlului de călătorie.

În ambele cazuri, prezența personală la sediul Secției Consulare este obligatorie, în vederea emiterii titlului de călătorie.

 

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea ministerului, pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Amplasati steagul intr-un punct dorit pe harta
OK
For the convenience of users, providing personalized information, remembering personal preferences and site settings, our site uses cookies and other similar technologies. To use the site you must confirm your consent to use the specified technologies. Detalii
Accept